Interaktív programok

Interaktív programjaink

Interaktív programjaink az érdeklődés széles spektrumát képesek lefedni.

Íme néhány szöveges ajánló, a "részletesebb" leírásokat, képekkel illusztrálva megtalálod a poszt alján :)

Vezetékes híradó témakörben elsajátíthatod a kézikapcsolású telefonközpontok kezelését, de akár még azok telepítését is. Hírközlés vonalon maradva megismerkedhetsz a tábori telefonok kezelésével és telepítésével, valamint kipróbálhatod milyen volt az élet a könnyűvezeték építő rajban, vagyis kiépítheted életed első telefonvonalát.

Vegyivédelmi területen szintén sok lehetőség van, attól függ mennyire érsz rá, és mennyire vagy bevállalós. Felpróbálhatsz gázálarcot, vagy kicsit jobban meg is ismerheted őket, de akár felpróbálhatsz vegyivédelmi ruhát is. Ha picit merészebb vagy, mindezeket a gázkamrában is kipróbálhatod. A felpróbáláson túl van olyan opció is, hogy feladatokat kell megoldanod, melyek nem egyszerűek, ám annál nagyobb lesz a boldogságod, ha sikerrel teljesíted. Feladatból rengeteg rejlik a varázzsákban. A gázálarcon kívül van lehetőséged sűrített levegős légzőkészülék kipróbálására is.

Ha valóban hasznos dolgot szeretnél tanulni, kipróbálni: megpróbálkozhatsz Bájenközlegény újraélesztésével is.

De ez még csak a jéghegy csúcsa, ezen felül még számos varázslat van a kalapban.

Ezek közül vannak hosszabb időt igénybe vevő, vagy több fő részvételét igénylő programelemek is. Némely elemek használhatósága testmérethez van kötve.

Az interaktív programok közül van sok, amiket egyedül vagy párban is kipróbálhatsz, de akár 6-8-10 fős társaságok számára is tudunk programötletet adni. Maga a Bázis is, de a Piréz Néphadsereg placca kifejezetten olyan hely, ahol akár fél vagy egy napos elfoglaltságot találhatsz. Ha a fél nap sem elég, várunk Kadétképző programunkban!

Az itt látható, és bővülő programok mindegyike nem mindig, minden rendezvényen elérhető. Az aktuálisan elérhető programok nagyban függenek a rendezvény helyétől, jellegétől, szállítási, emberi és anyagi erőforrásainktól. Igyekszünk úgy szervezni, hogy a lehető legtöbbet be tudjuk mutatni, a rendezvények között pedig igyekszünk változatosan vinni őket, ezért érdemes újra és újra visszatérni hozzánk.

Válogass programjaink közül (feltöltés alatt)

Fő kategóriák:

Hogy hol, és merre leszünk legközelebb? Következő rendezvényeink listája választ ad. Várunk szeretettel!

Morze

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Megpróbálnál lepötyögni valamit egy morzegyakorló készüléken? Megismernéd mit alkotott meg Samuel Morse 1837-ben? Morze billentyűnk csak rád vár!

Képek

Katonai felszerelés felpróbálása

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Mit szólsz egy ~13-14 kg-os lövedékálló mellényhez, egy ~1,5 kg-os sisakhoz, meg egy pár kg-os pufkához'? Menőn néz ki. És mind ezt felpróbálhatod, és utána eldicsekedhetsz barátaidnak, ismerőseidnek, hogy mit próbáltál fel!

Tömegoszlató felszerelés

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Felpróbálnál egy menő tömegoszlató felszerelést? Esetleg megpróbálnál egy ellenállóval szemben intézkedni? Csak rajtad múlik!

Lebilincselő élmény

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Szeretnél "felpróbálni" egy bilincset? Szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés megbilincselve lenni, és mennyire korlátozza a mozgást? Itt a lehetőséged!

Telefonközpont kezelése

HNorbi küldte be időpontban
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen
Kapcsolódó programelemek

A telefonhálózat kialakulásának egyik nagyon fontos mérföldköve volt a telefonközpontok feltalálása. Az addigi pont-pont kapcsolatú telefonhálózat átalakítása után a telefonvonalak egy központi helyre, a telefonközpontba futottak be. A kapcsolásokat emberek végezték vagy a központ mellékei, vagy a központokat összekötő trönkvonalakon keresztül egy másik telefonközpont mellékei között.

Most megismerheted a kézi kapcsolású telefonközpontokat, történetüket, valamint kezelését a gyakorlatban.

Gyűjteményünkben többféle központ is megtalálható: van 10, 12, 40 vonalas központ; a kapcsolás módja szerint meg van, ahol zsinóráramkör, míg másiknál kapcsoló segítségével lehet a kapcsolást elvégezni.

Sugárzásmérés

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Lehetőséged van egy felületi szennyezettségmérővel hétköznapi dolgok sugárzásának megmérésére.

Gázálarc, gumikesztyű, esetleg vegyivédelmi ruha adott.

Vegyi laborfeladat

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Ezen interaktív program során rendkívül veszélyes anyagokkal kell egy mérési feladatot elvégezni, így a feladatot vegyivédelmi ruhában, és gázálarcban tudod végrehajtani!

Feltételezett atombomba robbanásának kiértékelése

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Körülbelül a 70-es években járunk. Egy védett vezetési pontban teljesítesz szolgálatot, miközben más vezetési pontokon atombomba-robbanást észlelnek. A feladatod a mért értékek alapján az atombomba-robbanás helyének, és az előrejelzett kárzónák meghatározása lesz.

Itt bebizonyosodhat, hogy a matek órán tanultak (egy részének...) van biza értelme!

A feladat végrehajtása egy jó órás munka!

A végrehajtás után a feladatlapot elviheted hogy, rokonaidnak, barátaidnak, ismerőseidnek meg tudd mutatni. Különben úgy sem hiszik el.

Ez egy viszonylag új programelem, még a részletek finomítás alatt állnak.

Blájenközlegény megmentése

HNorbi küldte be időpontban
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Blájenközlegény Rájenközlegény kistestvére.

Ez a programelem egy, a napi életben is hasznosítható dolgot tanít meg, és gyakoroltat be. Ez nem más, mint az BLS, vagyis az alapszintű újraélesztés.

Blájenközlegény, az újraélesztő fantom segítségével megtanulhatod, hogy hogyan kell megközelíteni egy sérültet, mi módon lehet megállapítani, hogy szükséges-e újraélesztés, és ha szükséges, akkor azt hogyan kell végrehajtani.

Rájenközlegény megmentése

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Nem

Legyél hős!

Rájenközlegény bajban van!

Csak te mentheted meg!

Hogy neked ne essen bajod, kapsz egy lövedék álló mellényt, sisakot, és a háborús elemeket tartalmazó akadálypályán végigkúszva kell eljutnod Rájenközlegényig, majd biztonságos helyre eljuttatni!

Kemény meló lesz!

Gázkamrás gyakorlat

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen
Kapcsolódó programelemek

A gázkamrás gyakorlat a vegyivédelmi interaktív programok csúcspontja.

A gázkamrák a néphadsereg vegyivédelmi kiképzésének alapvető pillérei voltak, a honvédek itt sajátíthatták el a gázálarc helyes használatát, és a használat során fellépő váratlan eseményeket, mint például egy ellőtt szűrő, egy sérült gégecső, vagy egy elszakadt gázálarc. Ezen kiképzés mozzanataiból merítettünk ötleteket ehhez a programhoz.

Többféle verzióban próbáltuk már ki, mindegyik nagy tetszést aratott.

A legegyszerűbb, hogy a tiszta levegőjű helyiségben a résztvevők gázálarc nélkül tartózkodnak, majd a gáztámadás megtörténtekor kell a gázálarcot felvenni, megigazítani, és várni, hogy mi történik.

Másik esetben a szennyezett területre gázálarcban, vagy akár gázálarcban és vegyivédelmi ruhában lépnek a résztvevők, és töltenek el bizonyos időt.

Ennek továbbfejlesztett változata, hogy a szennyezett területen egyéni, vagy csoportos feladatot kell végrehajtani.

Az utolsó mód ebben a gyakorlatban, hogy a szennyezett területen megsebesült bajtársukat kell felkutatni, és biztonságos helyre juttatni.