Interaktív programok

Zsámbék interaktív

HNorbi küldte be időpontban

Interaktív programok Zsámbékon, Pirézföldön

Interaktív programjaink az érdeklődés széles spektrumát képesek lefedni.

Íme néhány szöveges ajánló, a "részletesebb" leírásokat, képekkel illusztrálva megtalálod a poszt alján :)

Vezetékes híradó témakörben elsajátíthatod a kézikapcsolású telefonközpontok kezelését, de akár még azok telepítését is. Hírközlés vonalon maradva megismerkedhetsz a tábori telefonok kezelésével és telepítésével, valamint kipróbálhatod milyen volt az élet a könnyűvezeték építő rajban, vagyis kiépítheted életed első telefonvonalát.

Vegyivédelmi területen szintén sok lehetőség van, attól függ mennyire érsz rá, és mennyire vagy bevállalós. Felpróbálhatsz gázálarcot, vagy kicsit jobban meg is ismerheted őket, de akár felpróbálhatsz vegyivédelmi ruhát is. Ha picit merészebb vagy, mindezeket a gázkamrában is kipróbálhatod. A felpróbáláson túl van olyan opció is, hogy feladatokat kell megoldanod, melyek nem egyszerűek, ám annál nagyobb lesz a boldogságod, ha sikerrel teljesíted. Feladatból rengeteg rejlik a varázzsákban. A gázálarcon kívül van lehetőséged sűrített levegős légzőkészülék kipróbálására is.

Ha valóban hasznos dolgot szeretnél tanulni, kipróbálni: megpróbálkozhatsz Bájenközlegény újraélesztésével is.

De ez még csak a jéghegy csúcsa, ezen felül még számos varázslat van a kalapban.

Ezek közül vannak hosszabb időt igénybe vevő, vagy több fő részvételét igénylő programelemek is. Némely elemek használhatósága testmérethez van kötve.

Az interaktív programok közül van sok, amiket egyedül vagy párban is kipróbálhatsz, de akár 6-8-10 fős társaságok számára is tudunk programötletet adni. Maga a Bázis is, de a Piréz Néphadsereg placca kifejezetten olyan hely, ahol akár fél vagy egy napos elfoglaltságot találhatsz. Ha a fél nap sem elég, várunk Kadétképző programunkban!

Az itt látható, és bővülő programok mindegyike nem mindig, minden rendezvényen elérhető. Az aktuálisan elérhető programok nagyban függenek a rendezvény helyétől, jellegétől, szállítási, emberi és anyagi erőforrásainktól. Igyekszünk úgy szervezni, hogy a lehető legtöbbet be tudjuk mutatni, a rendezvények között pedig igyekszünk változatosan vinni őket, ezért érdemes újra és újra visszatérni hozzánk.

Az itt felsorolt interaktív programok csak Zsámbékon, a régi Légvédelmi rakétabázis területén található állandó kiállításunkhoz kapcsolódó programok. Az egyéb rendezvényeken, és a palettáról elérhető programjaink az Interaktív programok menüpont alatt érhetőek el.

Hogy hol, és merre leszünk legközelebb? Következő rendezvényeink listája választ ad. Várunk

Morze

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Megpróbálnál lepötyögni valamit egy morzegyakorló készüléken? Megismernéd mit alkotott meg Samuel Morse 1837-ben? Morze billentyűnk csak rád vár!

Képek

Telefonközpont kezelése

HNorbi küldte be időpontban
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen
Kapcsolódó programelemek

A telefonhálózat kialakulásának egyik nagyon fontos mérföldköve volt a telefonközpontok feltalálása. Az addigi pont-pont kapcsolatú telefonhálózat átalakítása után a telefonvonalak egy központi helyre, a telefonközpontba futottak be. A kapcsolásokat emberek végezték vagy a központ mellékei, vagy a központokat összekötő trönkvonalakon keresztül egy másik telefonközpont mellékei között.

Most megismerheted a kézi kapcsolású telefonközpontokat, történetüket, valamint kezelését a gyakorlatban.

Gyűjteményünkben többféle központ is megtalálható: van 10, 12, 40 vonalas központ; a kapcsolás módja szerint meg van, ahol zsinóráramkör, míg másiknál kapcsoló segítségével lehet a kapcsolást elvégezni.

Sugárzásmérés

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Lehetőséged van egy felületi szennyezettségmérővel hétköznapi dolgok sugárzásának megmérésére.

Gázálarc, gumikesztyű, esetleg vegyivédelmi ruha adott.

Blájenközlegény megmentése

HNorbi küldte be időpontban
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Blájenközlegény Rájenközlegény kistestvére.

Ez a programelem egy, a napi életben is hasznosítható dolgot tanít meg, és gyakoroltat be. Ez nem más, mint az BLS, vagyis az alapszintű újraélesztés.

Blájenközlegény, az újraélesztő fantom segítségével megtanulhatod, hogy hogyan kell megközelíteni egy sérültet, mi módon lehet megállapítani, hogy szükséges-e újraélesztés, és ha szükséges, akkor azt hogyan kell végrehajtani.

Gázkamrás gyakorlat

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen
Kapcsolódó programelemek

A gázkamrás gyakorlat a vegyivédelmi interaktív programok csúcspontja.

A gázkamrák a néphadsereg vegyivédelmi kiképzésének alapvető pillérei voltak, a honvédek itt sajátíthatták el a gázálarc helyes használatát, és a használat során fellépő váratlan eseményeket, mint például egy ellőtt szűrő, egy sérült gégecső, vagy egy elszakadt gázálarc. Ezen kiképzés mozzanataiból merítettünk ötleteket ehhez a programhoz.

Többféle verzióban próbáltuk már ki, mindegyik nagy tetszést aratott.

A legegyszerűbb, hogy a tiszta levegőjű helyiségben a résztvevők gázálarc nélkül tartózkodnak, majd a gáztámadás megtörténtekor kell a gázálarcot felvenni, megigazítani, és várni, hogy mi történik.

Másik esetben a szennyezett területre gázálarcban, vagy akár gázálarcban és vegyivédelmi ruhában lépnek a résztvevők, és töltenek el bizonyos időt.

Ennek továbbfejlesztett változata, hogy a szennyezett területen egyéni, vagy csoportos feladatot kell végrehajtani.

Az utolsó mód ebben a gyakorlatban, hogy a szennyezett területen megsebesült bajtársukat kell felkutatni, és biztonságos helyre juttatni.

Gázálarc, vegyvédelmi ruha

HNorbi küldte be időpontban
Jelleg
Zsámbéki Rakétabázison elérhető
Igen

Szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen érzés gázálarcban, vagy légzőkészülékben lélegezni? Szeretnél felpróbálni egy vegyvédelmi ruhát?

Itt a lehetőség, már csak te kellesz hozzá!

Ha picit félősebb vagy, akkor jelezd, mert kellően szokatlan lesz az érzés.

Öv lehet nem árt, ha van rajtad, a fiatalabbaknak ha van gumicsizmájuk, akkor az is jól jöhet (a legkisebb harisnya/papucs kb 39-40-es lábra van tervezve)