Előadások, bemutatók

Egyéni védőeszközök - bemutató

HNorbi küldte be időpontban

Ennél a bemutatónál - ami átmenet az előadás és az interaktív program között - az érdeklődők megismerkedhetnek a hidegháborúban, és utána alkalmazott egyéni védőeszközökkel (gázálarcokkal, védőruhákkal). A bemutató során megnézünk számok légzésvédő eszközt az újralégzőtől, a gázálarcon és a menekülő kámzsán át modern sűrített levegős légzőkészülékekig.

Védőruha terén elsősorban az itthoni polgári védelemnél és a néphadseregnél alkalmazott vegyivédelmi ruhákkal ismerkedünk meg.

A bemutató után akár a gázkamrában is kipróbálhatóak a felszerelések.

Kép

Távközlés, kommunikáció kialakulása - előadás

HNorbi küldte be időpontban

Manapság már mindenkinek természetes, hogy mobiltelefonok segítségével már mindig, mindenkit utol érünk. Kifejezetten rosszul érint minket, hogy ha elfogy a térerő/lemerül a készülék, akár hívó, akár hívott oldalról találkozunk a jelenséggel.

Nem is olyan rég, még előző este kellett megbeszélni (miután mindketten hazaértetek, és este fel tudtad hívni a másikat), hogy ma háromnegyed négykor a NyuFo-alatt. Akkoriban nem tudtunk csak úgy odaszólni, hogy kések egy negyed órát... vagy itt vagyok, nem látlak, hol vagy... De valahogy mégiscsak létrejöttek a találkozások.

Mi is vezetett ahhoz, hogy ezt akkor meg tudtuk tenni? A távközlés és a kommunikáció kialakulása c. kétrészes előadás során áttekintjük azokat a lépéseket, technikai újdonságokat, amikkel az információ eljuttatása A-ból B-be a különböző korokban lehetséges volt.

Az első rész a kezdetektől indul, és az 1900-as évek fordulójáig tart. Ebben áttekintjük a futárok, kiáltások, fáklyák korától, a távírási lehetőségeken, az optikai távközlésen keresztül eljutunk a telefon és a telefonközpont feltalálásáig. Az előadás az ezredfordulón megjelenő gépi kapcsolású központig bezárólag dolgozza fel a távközlés 1-1 mérföldkövét.

A második rész kicsit technikaibb jellegű, ott "csak" az elmúlt picit több, mint száz évet fogjuk áttekinteni, a gépi kapcsolású telefonközpontok hazai fejlődésének és térnyerésének történetét.

A technikai dolgok iránt érdeklődő fiatalok, és lélekben fiatalok számára ez egy remek áttekintés, és gondolatébresztő, hogy belegondoljunk, hogy mennyit újdonság, újítás kellett ahhoz, ami manapság már természetes.

Az első rész vetített hossza kb. 3/4-1 óra; rövidített bemutatója kb 20 perc.

A második rész vetített hossza kb. bő 3/4 óra.

Hidegháború - előadás

HNorbi küldte be időpontban

Az előadás során áttekintjük a hidegháború időszakát, a szemben álló feleket, valamint a hidegháborúhoz vezető lépcsőfokokon.

A hidegháborús időszak alatti fegyverkezési versenybe is bepillantást nyerünk, valamint megnézzük közelebbről a három "majdnem harmadik világháborút" kiváltó eseménysort, a hozzá vezető úttal, és az utózöngéikkel együtt.

Az előadás ezen vetített verziója bő háromnegyed órás, rövidített bemutatóval bő fél órás.

A hosszabb verzióban jobban elmélyülünk a fegyverkezési versenyben, és az ehhez kapcsolódó eseményekben.

A harmadik rész, az Űrverseny, jelenleg feldolgozás alatt áll.