A Piréz Néphadseregről

HNorbi küldte be időpontban

A Piréz Néphadsereg Baráti Kör 2019-ben jelent meg rendezvényen először, azóta már az ország számos pontján megfordultunk interaktív programjainkkal.

A gyűjtemény elsősorban a hazai, főként hidegháborús katonai, rendvédelmi és polgári védelmi szakterületről származó felszerelésekből áll, de érintőlegesen megtalálhatóak benne a Varsói Szerződés többi tagállamaiból származó eszközök. A gyűjtemény főként vegyivédelmi és vezetékes híradó eszközöket tartalmaz, az eszközök bemutatásán túl számos interaktív programot alkottunk már meg ezen térbeli és időbeli felszerelések bemutatásával.

A vezetékes híradó szakterületen belül számos tábori telefon, és kézi kapcsolású telefonközpont található meg. Interaktív programjaink között szerepel a telefonközpontok kezelése, valamit háti gombolyító segítségével könnyűvezetékhálózat építése is. Az agytekervényekeket rejtjelezett üzenet feltörésével lehet megdolgoztatni. Szerencsés körülmények között az érdeklődők automata telefonközpont segítségével tárcsázhatnak is.

A vegyivédelmi szakterülethez tartozó tárgyaink között megtalálható számos egyéni védőfelszerelés (vegyivédelmi ruha, gázálarc), sugárzásmérő, meteorológiai felszerelés, vegyimentesítő berendezés. A gyűjtemény egyik érdekessége, a TVL-63 Tábori Vegyi Labor felszerelés, melyből alig 51 db-ot gyártottak. A vegyi-interaktív szekcióban fel lehet próbálni gázálarcot, vagy akár komplett vegyivédelmi ruhát is, melyben feladatot kell megoldani. A leglátványosbb programunk közé tartozik a gázkamra, melyben a hozzánk látogatók megtanulják "éles" környezetben a gázálarc használatát, valamint a tájékozódást és a feladatmegolást csökkent látótávolásban.

Interaktív programlehetőségeink között rendkívül népszerű az akadálypálya is, melyben kúszópálya leküzdése után meg kell menteni Rájenközlegényt. Természetesen lövedékálló mellényben és rohamsisakban. 2022 óta Rájenközlegénynek van egy kistestvére is Blájenközlegény, akit... vagy ööö amit újra kell éleszteni, lévén, hogy egy Abmu baba, vagy újraélesztő fantom. Interaktív programjaink közé azért került be Blájen (ami már régóta tervben volt), hogy a számos érdekes dolog és élmény mellé, némi gyakorlatban használható tudást is átadjunk a hozzánk látogatóknak. Legalábbis remélem, hogy a vegyivédelmi ruhára és gázálarcra éles körülmények között senkinek nem lesz szüksége. Mondjuk, az újraélesztés is csak szükségszerű dolog, de arra mégis csak nagyobb az esély.

Rendvédelmi területen az érdeklődők megismerhetik a különféle bilincseket, tömegoszlató felszereléseket, és egyéb rendvédelmi eszközöket. Lebilincselő élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2022 tavaszán Zsámbékon, az egykori MN 11/3-as honi légvédelmi rakétaosztály tüzelőállásán lévő hajdani 10. számú készenléti épület kazánházában (ami már nem kazánház ?), megnyitottuk állandó kiállításunkat főként vegyivédelmi és vezetékes híradó témakörre építve (ugye milyen meglepő?). Ezen kiállításunk előzetes egyeztetés után, vagy a Facebook-oldalon / weboldalon meghirdetett alkalmakkor látogatható.

A kiállítás vegyivédelmi oldalán számos egyéni sugáradag mérő, sugárzásmérő, vegyi felderítőeszköz, atomrobbanás paramétermérő műszer található, és ismerhető meg a működésük. A híradó oldalon megtekinthető két 40 vonalas, egy 12 vonalas, és két 10 vonalas, kézikapcsolású telefonközpont; valamint "végberendezésként" számos tábori telefonkészülék. Polgári telefónia vonalról egy LB35 és egy működő CB35-ös telefont rejtettünk el a telefonos asztalon. Egy TMG (Tantermi Morze Gyakorló) berendezéssel megpróbálhatjuk a nevünket a fogadó félnek lepötyögni. Megleshetünk egy géptávírót is, valamint rácsodálkozhatunk a kulcsos rendszerű telefonkészülékekre is.

Ez vár kicsi, de klassz állandó kiállításunkon a Kókuszon. Meg interaktív programjaink közül éppen micsoda. No, meg mindig találunk ki valami újdonságot.

A híradó témakör iránt jobban érdeklődők számára a vezetékes híradástechnika kialakulásához vezető út nagyobb mérföldköveit bemutató előadást hallgathatnak meg; míg a hidegháborúval kapcsolatban érdeklődők számára egy, a hidegháború néhány kulcs mozzanatát bemutató előadással várjuk.

Az elmúlt évek rengetek interaktív kiállításán rengetegen fordultak meg, és rengeteg helyre jutottunk el. Jó néhány ember van, akik már többedik rendezvényen látogatnak meg, és mindig találnak nálunk újdonságot. Nagyon sok látogatónk olyan élményekkel feltöltve távoznak, amiket nem sok helyen kapott eddig. Kicsit szokatlan, kicsit másabb kiállításunk, de azért büszke vagyok rá. Számos rendezvényhelyszín van, ahova visszahívnak, visszavárnak, azért ez is egy pozitív visszajelzés számunkra.