Új kiállítóhely

HNorbi küldte be időpontban

Télen a medve nem vész el, csak átalukál... Legalábbis azt hiszitek...

2022-ben kezdtük az Erődítés Történeti Egyesülettel karöltve a Budafoki Pincejárat rendezvényen való részvételt a Sörház utcai óvóhelyen. Azóta számos kiállítást, és interaktív programot vittünk hónapról hónapra az óvóhelyre, melyeket helytörténeti és óvóhely bemutató túrával egészítettünk ki.

Idén - szintén az Erődítés Történeti Egyesülettel együttműködve - lehetőséget kaptunk arra, hogy a Sörház utcától néhány utcával feljebb, a Komáromi úton kezelésbe vegyünk egy óvóhelyet. Mivel ezt az óvóhelyet már nem csak a Pincejárati eseményekre béreljük ki, hanem itt már állandó lakosok lehetünk, így megnyílt a lehetőség egy állandó tárlat létrehozására is.
A tervezett állandó kiállítás elsősorban a légoltalom - polgári védelem - vegyivédelmi témakörökből fog állni, másodsorban pedig vezetékes híradástechnikai eszközök lesznek kiállítva. A Sörház utcai hagyományokat továbbvíve, az óvóhelyen alakítunk ki előadó helyiséget, ahol filmvetítésekkel és előadásokkal várjuk majd a látogatókat. Emellett szeretnénk tovább vinni azt a hagyományt is, hogy időről időre hívunk meg külsős kiállítókat a Pincejárati alkalmakra, ezzel színesítve a programot, illetve közelebb hozva a történelem egy-egy szegletét.
 

Az eddig használaton kívüli óvóhely beüzemelése, és a szükséges rekonstrukciós és infrastruktúrális munkálatai folyamatban vannak. A terveink és lehetőségeink szerint a végleges formáját a májusi Pincejáratra nyeri majd el, de a márciusi és áprilisi pincejáraton már látogatható lesz.
 

Nyilván az új hely lehetőségeit, előnyeit-hátrányait, szűk keresztmetszeteit még ki kell tapasztalnunk, de gőzerővel dolgozunk azon, hogy a legtöbbet és a legjobbat kihozzunk belőle. Már látom, hogy lesz olyan vacsiúj' interaktív programra lehetőség, ami csak itt lesz elérhető. A kivitelezésen még törpölünk.
 

Számomra azért is nagy öröm ez a lehetőség, mert az első, zsámbéki saját kiállítás mellett, oroszlá... izé... medverészünk lesz egy új, budapesti kiállítás létrehozásában is. Illetve az óvóhely egyik sarkában fejlsejlik annak a lehetősége is, hogy itt majd a későbbiekben tematikus foglalkozásokat tartsunk. De ez már egy másik történet...
Nyilván ezzel a Sörház utca picit háttérbe szorul, de igyekszünk megoldást találni arra, hogy az is időnként látogatható legyen.

Addig is csekkoljatok be az óvóhely oldalára, a március másodikai esemény hamarosan kikerül: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555802759211