2023 éves beszámoló - 4. rész

HNorbi küldte be időpontban

Kedves Olvasóink!

Évértékelőnk következő, 4. állomásához érkeztünk.

Szeptember

Beszeptemberedett, a lurkók ismét iskolába járnak... mi pedig elsőként óvóhelyen kötöttünk ki. Szeptember első hétvégéjén rendezték a Budafoki Pezsgő- és Bornapokat, melyre a Pincejárati rendezvények miatt, mi is hivatalosak voltunk. Nagy fába vágtuk a fejszénket, az óvóhelyen még többnapos rendezvényt eddig nem szerveztünk, egészen mostanáig. Az óvóhelyi program tematikáját két részre bontottuk, bentre egy II vh-s német kiállítást terveztünk, a kinti placcot némi repülésrégészeti kiállítással töltöttük meg. Az udvar maradék nagyobbik részén nekünk, Pirézeknek volt egy mellényesbeöltözős-telefonos interaktív placcunk.

Az újdonságok és kihívások a szeptembert se kerülték el. Felkérést kapott a Zsámbéki Rakétabázis, hogy a Győri Rakétaezred nyílt napján jelenjen meg. A felkérés végül a Pirézeknél landolt. De a kihívás még folytatódott, ugyanis ez egybeesett a nyílt nap a zsámbéki bázisnappal. Így egyszerre két helyen is helyt kell állni. Lecke rendesen feladva. Marci bevállalta Zsámbékot, a csapat többi tagjával (akik logisztikáját meg tudtuk oldani) Győrbe mentünk. Kicsit (na jó, nagyon) izgultam, hogy Győrben tudunk-e elég jók lenni, és elég színvonalas-tartalmas programot varázsolni a "nagyfiúk" programja mellé. A visszajelzésekből ítélve: igen, tudunk. És mérhetetlenül büszke is vagyok erre. A győri favorit Rájenközlegény megmentése volt, ahol számos gyerkőcnek sikerült megmutatni, hogy "igen, meg tudod csinálni". Gyakorlatilag a sor végével akkor találkoztam, amikor a zárás miatt kiterelték a látogatókat.

Vasárnapra ismét meghívást kaptunk az Albatrosz Repülő Egyesülettől, a Börgöndi Légiparádén való részvételre, így eme mozgalmas hétvége vasárnapja sem árválkodott ott. Logisztikai megfontolásból azt az összeállítást vittük, ami Győrben is volt: mellényes beöltözés, Rájenközlegény megmentése, némi telefonvezeték építés. Ja, és Brájenközlegényt is meg kellett menteni, avagy egy kis újraélesztési ismeret sose árt. Sajnos vannak olyan dolgok, amik szintén újdonságok volt, és reméljük soha többet nem kell átélnünk hasonlót, de Börgöndön 15 óra 20 perckor átestünk ezen a tűzkeresztségen is. :(

Folytatva a szeptembert, még benéztünk Artúrhoz az Ördög-orom óvóhelyre, igaz csak fél napra. Ráadásul a két ismerősi köröm egymásba botlott, és a rajtam kívüli egy közös pont hamar előkerült... ilyet szervezni se tudtunk volna jobbat. Kicsi a világ.

Szeptember végén levezetésképp még elnéztünk Komáromba, a Monostori Erődbe. Sajnos a két nap nem jött össze, a hadijáték meg sajnos a másik napra esett, így arról jól lemaradtunk... Ellenben tűrhető időnk volt, és így sok-sok érdeklődő is volt. Látogatóink kipróbálhatták a vezetéképítést, és megismerkedhettek a kézi kapcsolású telefonközpontokkal, próbálhattak fel lövedékálló mellényt és sisakot. A feladatot szépen teljesítők egy valódi katonai egyenruhát is felpróbálhattak. A helyszíni visszajelzések alapján nagyon emlékezetes programot prezentáltunk. Sőt, voltak olyanok is, akiket az októberi bázis napon is látogatóként köszönthettünk.


Október

Októberben a Bázison is meg volt az utolsó Bázisnap 2023-ban. Pompás időnk volt, és rengeteg látogató jött a Bázisra, és így hozzánk is. Milánnal alig győztük a látogatók rohamát, de kemény fából faragtak minket. (Milánról esti állapotjelentés: "Szuper! Milán kidőlt, mint a fa". Jó, esti mese nekem se kellett.) Mivel valahogy nem úgy jött ki a lépés nyár második felében, hogy tudjunk gázkamrázni, szeptemberben pedig Győrben voltunk kiküldetésben, így már nagyon "kellett" egy ilyen produkciót ismét elővarázsolni. Szerencsére most is akadt sok visszatérő látogató, és sok új érdeklődő, aki majdnem mindent kipróbált. És aki valóban érdeklődő volt, az egy fotó erejéig kipróbálhatta, milyen érzés egyenruhát felvenni. Nagy sikere volt.

Októberben még kinyitott egyszer az Ördög-orom bányaóvóhely is, ahová egy pici Piréz varázslatot is vittem: lehetett lövedékálló mellényt, sisakot, málhamellényt felvenni.

Okosodni kell, okosodni jó, ezért kihasználtuk az októberi jó időt, és egy picit a Piréz Ifjoncokkal matekszakköri foglalkozást tartottunk. Na jó, volt benne egy kis térkép, vonalzó, meg számolás. Természetesen a "tantermi" foglalkozás után egy gyors terepen történő térképészettel folytattuk a napot, a nap zárásaként egy nagyon picit rádióforgalmaztunk a bázison. Bár sok mindenre nem jutott idő, mégis egy tartalmas kiképzési napot tudhatunk magunk mögött. Hogy lesz-e ilyen új interaktív elemünk? Minden lehetséges...


November

A Sörház utcát is elérte ebben a hónapban a szezonzárás ideje. Ide vegyi veszélyjelző készülékekkel, és vegyivédelmi gyakorlattal készültünk. Az előadást is megnyertük, ami stílusosan a hidegháborúról szólt.

A november még egy nagyon különleges dolgot tartogatott számunkra: ekkor rendezték az első Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Kiállítóhelyek Országos Konferenciáját, és a Sörház utcai óvóhely, Budafok kapcsán erre Mi is meghívást kaptunk. Hatalmas megtiszteltetés volt, részt venni eme konferencián, amin megismertük egymás kiállítóhelyeit, ötleteket és tapasztalatokat cseréltünk egymással.

Folytatás hamarosan!

--

Piréz Néphadsereg - Élményeket adunk

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést, hogy minél több emberhez eljusson az infó ;)

Weboldalunk: https://pireznephadsereg.hu/

#pirez #pireznephadsereg