Sörház utca, 2023. november - szezonzárás

HNorbi küldte be időpontban

Lezajlott a 2023-as Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, melynek idén a Sörház utcai óvóhely is részese volt.

Ezt a személyesebb hangvételű beszámolót fogadjatok szeretettel, a Piréz Néphadsereg nagy szőrös medvéjétől.

Nagy kihívásnak néztünk elébe, amikor a háromnapos rendezvénynek nekivágtunk. A Pincejáratokra már egész jól ráhangolódtunk, de ilyen háromnapos rendezvényt még nem tartottunk az óvóhelyen. Szerencsére remek időjárást jósoltak - és a meteorolómókusok nem is tévedtek (jó, a vasárnap délelőtti szomorkás időt elnézzük nekik) - így az udvarra, és az óvóhelyre is terveztünk programokat.

Zoliék a benti térből két tartózkodót lestek ki maguknak, és oda egy II vh-s német hangulatot varázsoltak, halk korabeli zenékkel. Bár a pénteki arckifejezésükből ítélve tudták, tudták, de nem sejtették, hogy mire vállalkoztak. Este amikor kibújtak a barlangból, határozottan örültek a meleg és száraz levegőnek. Nem is értem miért. Ja... és pár napig fogják szárítani a ruhákat majd, sajnos az óvóhelyi nagyobb páratartalom két éjszaka alatt nagyon birtokba vette a kiállítás ruhadarabjait. Én nagyon örültem neki, hogy némi tyúkbéllel (avagy Tábori Könnyűvezetékkel) a benti tábori telefont összekötöttük a kinti telefonközpontunkkal... így le tudtunk szólni, hogy Achtung, achtung, kész a kolbász. Ez egy fontos szolgálati közlemény. Zolinak hatalmas gratula, hogy az előadóteremben II vh korabeli rajzfilmeket vetített időnként. Rég láttam a Bolondos Dallamokat na...

Az óvóhely előterében hidegháborús légoltalmi egészségügyi eszközök voltak kiállítva.

A tárlatvezetést Artúr hősiesen viselte, az udvaron rengetegszer hallottuk Krämer Fülöp borlerakatát, a filoxéria járványt, és Tito megromlott kapcsolatát. Én belekavarodtam volna, hogy a történet melyik részét meséltem már el ennek a csoportnak, és melyik részét csak az előzőnek... Szerintem Artúr se számított arra, hogy ennyiszer elmesélni egymás után három napig, nem lesz oly' egyszerű.

Az udvar kisebbik részén a zsámbéki repülésrégészeti kiállítás néhány darabja volt megtekinthető.

A nagyobbik részét pedig mi, a Piréz Néphadsereg népesítettük be. Igyekeztünk olyan program-összeállítást válogatni a repertoárból, amiben a nagy többség talál magának érdekességet. Megismerhető volt a kézi kapcsolású telefonközpont kezelése, és az elszántak még életük első telefonvezetékét is kiépíthették. A legnagyobb sikere talán az udvaron felállított KGK golyószórónak volt. De emellett lehetett felpróbálni lövedékálló mellényt, rá málhamellényt, sisakot, fegyvert. Aki ilyen szépen beöltözött fotózkodhatott Sanyival, de a guggolást is kipróbáltattuk látogatóinkkal. Néhányan elkocogtak a rámpa aljáig, de voltak akiket a bejárat őrzésével bíztunk meg. Áron vasárnap volt olyan szolidáris, hogy ő is felkapta a mellényt, sisakot, fegyvert, és ment a látogatókkal. Minden elismerésem. A bátrak rendvédelmi eszközöket próbálhattak ki, a "párosok" egymást megbilincselhették, és ruházatuk átvizsgálhatták. Vasárnap Marci vegyijelző berendezéseiről lehetett mindent is megtudni az érdeklődőknek. Ja, meg egy harckocsi és gyalogsági aknák is voltak kitéve. Én itt szeretném megköszönni a Piréz csapatnak, Andrisnak, Áronnak, Levinek, Marcinak, Petinek, hogy hozzájárultak a nap sikeréhez. Szerintem esti mese nekik se kellett a nap végén. Külön köszönöm Andrisnak és Áronnak, hogy a konyhaügyeletesi szolgálatot ellátták, Timinek pedig, meg hogy gyorsan és dinamikusan pótolta az elfogyott alapanyagokat. :)

Szombat és vasárnap még 1-1 meglepire is jutott energiánk: mindkét nap botlottunk bele olyan vállalkozó szellemű látogatóba, akire sikerült vegyivédelmi ruhát ráadni. Majd kicsit megvicceltük a túrára indulókat, mert beállítottuk Jutka mellé. Páran kiszúrták, hogy pislog a bábú... meg meg is mozdult... Reméljük sikerült pár vidám pillanatot szerezni ezzel is.

Amire még levizsgázott az óvóhely eme három nap során: kipróbáltuk: kerekesszékkel is le lehet jutni az óvóhely területére :D

Nagy sikere volt még a Pezsgő- és Borfesztiválon a Sörházban fogyasztható fröccsnek is. A fiatalok, gépjárművezetők szerencsére megelégedtek a szódavízzel.

Nekem nagyon nagy öröm volt, hogy számos visszatérő látogatót üdvözöltünk, akik akár itt, a Sörház utcában jártak korábban, akár akikkel a Piréz Néphadsereg korábbi rendezvényein találkoztunk. Több látogató be is jelentkezett a következő rendezvények valamelyikére.

Várunk a következő rendezvényeinken. Itt, a Sörház utcában még kétszer találkozhatunk idén:
október 7 - azt a pletykát hallottam, hogy repülés témakör köré fog épülni a kiállítás;
november 4 - itt pedig a légoltalom - vegyivédelmi témakört mutatjuk be a látogatóknak. A mostani kiállítók néhány egyéb rendezvényének linkjét tekintsd meg a kommentek között.

A szervezőcsapat nevében köszönjük mindenkinek, aki a három nap során ellátogatott hozzánk. Reméljük számos új érdekességet sikerült mutatni és rengeteg élménnyel feltöltve távoztatok. Várunk legközelebb is!

Képek a rendezvényről:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0f2AdNCSfcWayQJn…