2023. június - Ördög-orom, Múzeumok Éjszakája, 150 éves a Magyar Honvédség

HNorbi küldte be időpontban

Hosszú és mozgalmas hétvégén vagyok túl, ami nagyon gyorsan fordult át a nagyonmozgalmas állapotra, így egyedül képviseltem a Pirézeket.

A szombat délután Artúrnál, az Ördög-orom bányaóvóhely kezdődött, ahol idén először volt nyílt nap. Az egész úgy indult, hogy csak kinézek egy kicsit. Sajnos "üres" autóval nem tudok menni sehova, így elkanyarodtam az egyik Titkos Piréz Raktárbázisra, ahol beosont az AK-AMD páros az autóba. Mivel ott volt mellette a rohambili, ezért Ő se akart kimaradni a buliból. Bevallom, ekkor még nem sejtettem, hogy jó gondolat volt berakni az autóba. Bár, hogy mi lesz vele a célom, az még nem volt tiszta. Mindenesetre itthon már a málhamellény és a saját rohambilimmel indultam, ha más nem, akkor kicsit leszek biodíszlet. Az óvóhelynél sok érdeklődő volt, így a német katonabácsi (bocsi Zoli :D ) és a felszerelésén túl az én felszerelésem is a megvizslatható tárgyak örömteli szolgálatát látták el.

Innen az utam a Bálnába vezetett, ahol a 175 éves Magyar Honvédség tárlata egészült ki Múzeumok Éjszakai programok tömegével. Erre a rendezvényre, valamint a másnapi nyílt napra kapott meghívást a Zsámbéki Rakétabázis csapata, így mi is. A másik hobbim vasúti témájú, ott már több rendezvényen megnyertük a legjobb SHOW-t néhány asztali tárcsás telefonnal. Hát, itt a MúzÉj-en Döme nyerte a legjobb SHOW díját... a kávégéppel. Igazi, titkos, katonai hagyományőrző kávéval fogadta a standhoz látogatókat. Pedig a stand többi kiállított tárgya is nagyon különleges volt: egy igazi II. VH-s német ENIGMA titkosítógép is nagyon látványos és izgalmas bemutató előadása; a BFRK rádióklub pedig kémrádiókkal készült erre az estére. De ha már rakétabázis, egy Sz75M Volhov rakéta orrszekciója, makettje, és a folyékony hajtóanyagú hajtómű makettje is lekerült bemutatásra. A hatalmas érdeklődés miatt elsétáltam az autóig, és bevittem az AK-AMD-Sisak triumvirátust, melynek szintén nagyon nagy sikere volt. Igen, ebből a "nem maradok sokáig", "csak felmérem a terepet", "kicsit besegítek" elgondolások hamar borultak. Újratervezés.

Vasárnap szintén sok érdekesség maradt a Bálnában a MúzÉj-ről, ide terv szerint jöttünk tartani a frontot Somával, és képviselni a bázist. Reggeli rövid matek után a kis piros csatacirkálómba beugrott a vezetéképítő raj alkatrészei: telefonközpont, telefonok, háti gombolyító tyúkbéllel. Majd, hogy ne árválkodjon az az AK-AMD-s táska, a lövedékálló mellények is bekerültek, jó lesz az még címmel. A nap során a standunkhoz érkezőknek megmutattuk a kiállított Volhov eszközöket, meséltünk a bázis jelenjéről és múltjáról, valamint a kivitt lövedékálló mellény-sisak-pufka hármast lehetett felpróbálni. No meg meg lehetett ismerni a kézi kapcsolású telefonközpontok működését, valamint kipróbálható volt a TKV fektetés, és mellékállomás beüzemelés is. Soma a II. Vh-t képviselte A Királyi Honvédség hegyivadász egyenruháját öltötte magára, valamint abból a korból származó relikviákat mutatott be. Na, meg mesélt, mesélt, és mesélt.

Sőt, így jobban belegondolva, nem is egyedül voltam Piréz. Jól elbújva ott volt Jutka is, aki hősiesen állta a vele fotózkodók sorát. Éljen Jutka!

Mozgalmas, pörgős hétvégére sikeredett. Elfáradtam. Szerintem a placc többi kiállítói is. De jó volt. Részemről ezúton is köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen az eseményhalmon.

Pár fotót lőttem csak
Ördög-orom: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.575599174744128&type=3
MúzÉj: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.575600111410701&type=3
Vasárnapi nyílt nap: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.575866971384015&type=3