Sörház utca, 2023. március - Vezetékes híradó kiállítás

hnorbi küldte be 2023. 01. 31., k – 10:26 időpontban
Nyitás
Zárás
Rendezvényhelyszín
Belépő
Teljes árú: 1600 Ft
14 év alatt: 900 Ft

2023-ban a havi rendszerességű "Budafoki Pincejárat" rendezvényen a Sörház utcai óvóhely is részt vesz, a Bornegyed számos pincéje mellett.

Az év során a Budafoki Pincejárat keretében megtekinthető a Sörház utca 14-es számnál található polgári védelmi létesítmény (óvóhely). Az óvóhelyen egy katonai - polgári védelmi - légoltalmi témájú történelmi visszatekintést tervezünk, a világháborútól egészen a hidegháború végéig. Mindegyik alkalommal a történelem más-más szegletét szeretnénk bemutatni, így érdemes időről-időre hozzánk visszatérni.

A tapintható történelmi bemutatók mellett vezetett túrák során a hozzánk látogatók megismerhetik az óvóhely történetét, felépítését, működését. A polgári védelmi - légoltalmi szekcióban pedig néhány felszerelés, óvóhelyi berendezés lesz megtekinthető.

Az első, március 4.-i alkalom témája a tábori vezetékes távközlőberendezések. A kiállításon bemutatunk számos kézi kapcsolású tábori telefonközpontot, valamint tábori telefonkészüléket, de a bátrak kipróbálhatják a könnyűvezeték építését is. Ezen felül aki régen látott számtárcsás telefonkészüléket, azok kedvéért viszünk ki "régi" telefont is. Igen pirosat is. Sőt meg lehet próbálni feltárcsázni a helyi Vasedényt, és érdeklődhetünk afelől, hogy megérkezett-e már az NDK turmixgép, vagy még maradt-e norvég teflon. Netán próbáljunk meg felhívni Weiner elvtársat? Igen, igen, az ingatlanos Weinert!

A nap során egy előadás is meghallgatható a távközlés kialakulásáról.

További hasznos információk, részletes program a "Sörház utcai óvóhely, Budafok" Facebook oldalon.

A 2023-as év további Budafoki Pincejárati-alkalmak az óvóhelyen:
* április 1,
* május 6,
* július 1,
* augusztus 5,
* szeptember 2,
* október 7,
* november 4.

További információ a Budafoki Pincejáratáról: http://bornegyed.hu/pincejarat

További információ a Sörház utcai óvóhelyről: https://www.facebook.com/S%C3%B6rh%C3%A1z-utcai-%C3%B3v%C3%B3hely-Budafok-115918484708932/